Kalamar Avcisi

Kupes Avciligi
Home | TEKNEMiZ HANHAN | Kalamar, Mercan , Cipura nasil avlarim | Kupes Avciligi | Öyküler | Esim Nasil Balikci Oldu | Yemler ve Oltaya takma

Sayın Ziyarteçi

Size Kupes avından bahsetmek istiyorum.

Balık Türü: Kupes 
Familya: Sparidae
Latincesi: Boops boops
İngilizcesi: Bogue
Yaygın Kullanım: Kupez

 

Egede bol bulunur, sürüler halinde gezer ve orta su balığı olarak bilinirler, ava yeni başlayanların ellerinin oltaya alışması, balık vuruşunu tanıması için çok uygun bir balıktır, sürüyü buldunuz mu hep aynı derinlikten arka arkaya avlamaya başlarsınız, ilk birkaç kupeste heyecan yapılsa bile birkaç balıktan sonra oltayı toplamaya alışırsınız, çekişleriniz düzene girer. Etli bir balıktır. Oltaya kısa aralıklarla vurur, vurduğu an oltayı tasmalamamız lazım, ama kendi kendine oltaya takıldığı da çok olur.

Mercan oltasına göre daha ince takımla tutulur,  Yem olarak sülünes, sardalya, çimçim, hamur, boru kurdu, aklınıza gelebilecek her yemi hatta tavuk etini bile kullanabilirsiniz.

 

KUPES OLTASI NASIL OLMALI?

Kupes oltası 0.25-0.30 misinadan, üç veya dört köstekli olmalıdır, ben çok aşırı bir akıntı olmadığı müddetçe 30 gr. Kurşun ve 5-6 numara sinek (siyah) iğne kullanmaktayım.  2/2 Numaralı Amatör (Sportif) Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ’e gore avlanmasında boy limiti yoktur. Ancak Tebliğ’de kişi başı en fazla 5 kg’a kadar izin verilmiştir.

 

İlk köstek  kurşunun takıma bağlandığı yerde yada hemen üstünde,  devamında ise 20-25 cm aralıklar ile iki yada üç köstek ilavesi ve son köstekten 25-30 santim sonra da klipsli bir  fırdöndü, fırdöndüden sonra, hava sert ise misinanın toplandığında karışmasının azalması veya karışıklıkların daha kolay çözülmesi için 0.35-0.40-0.45 misina, Kupes orta su balığı olduğu için bu köstek uzunlukları çok önemli değil ama, iki kösteğin birbirine dolanmaması için üstteki kösteğin bağlantı yerine olan mesafesinden daha kısa olması , olası dolaşıklıkları enaza indirecektir.

Fırdöndünüz mutlaka klipsli olsun, hem takım değiştirirken bir kolaylık hemde gerektiğinde kalamar oltası (şapkalı sahte balık) takılması için bence şart, yukarıya balığı çekerken birden bir ağırlık hissederseniz veya gelen balığın ensesinde diş izi var ise civarda mutlaka kalamar vardır ve hemen fırdöndünün klipsine bir kalamar oltası takarak normal kupes avına devam edin.

 

 

 

Kıyıdan Kupes Avı

 

Evet Meşhur Karaburun Kopanistisi, bizim buralarda bolluğundan olsa gerek balık avında da kullanılır.

Bir kaba, biz genelde üç yada beş kiloluk yoğurt kaplarını kullanıyoruz, yoğur kabına deniz suyu doldurulur, içine bir kaşık kopenisti, üstüne bayat, hatta küflenmiş ekmeği doğradın mı, işlem tamam, bu karışım bizim mazmozumuz, kopanisti peynirinin çok keskin bir kokusu vardır, melanur ve kupes toplamak için bire birdir.

 

Avlanacağımız kıyıda, kıyı taşlık ve yar , insanın az, balığın çok olduğu , genellikle burun ucu, yada az yakınlarında deniz içinde taş olduğu, gopes, melanur gibi balıkların olduğu bilinen alanlar seçilir. Bazen deneme yanılma yöntemi seçmeniz gerekebilir.

 

Misina 0.20, igneler 4 tane tek bir bedene bağlanmış, (kösteksiz, tek misinaya sıralanmış 4 ayrı iğne) sinek iğne tabir ettiğimiz, siyah iğneler, 5 veya 6 numara sinek iğne, iğnelerin birbirine mesafeleri 1 cm bilemediniz 1,5 cm kadar, bu kadar yakın olmasının sebebi, balığın çarpma ile de yakalanmasını sağladığı için,

Yem olarak bildiğimiz hamur, hamur ama peynir suyunda hazırlanmış, onun dışında çimçim, sülünes, kalamar bıyığı, madya gibi daha sert yemler,

 

Misinada fırdöndü yok, yaklaşık 8 – 10 metre uzağa atıyorsunuz ve kendi ağırlığı ile dibe süzülmesini sağlıyorsunuz, zaten suya iner inmez, var ise, kupesler atlamaya başlıyor, dibe indikçe, balık vurdukça yavaş yavaş çekiyorsunuz ve balık yakalandı mı zaten hissediyorsunuz, misinayı elinizden çekiyor,

Size misinayı toplamak kalıyor, neden kasnağa sarıyoruz,

Hava kararmaya doğru artık at çek kupes, ay varsa hava karardıktan sonra ise melanur almaya devam.

 

Kalamar Avcısı Bol Avlar diler.

 

www.kalamaravcisi.com

www.facebook.com/kalamaravcisi

İzmir'de Kiralık Tekne, Mordoğan'da kiralık balıkçı teknesi,